Únor 2011

Soutěžíme na Animefest.cz

25. února 2011 v 13:22 | Ruchie
Většina českých a slovenských příznivců mangy a anime se nejspíš shodne na tom, že brněnský Animefest je nejlepší otaku akce u nás. Já a mí přátelé se na ten jeden víkend v roce těšíme celých 12 měsíců . Ale ani mimo tuto akci nemáme kdy zahálet. Tým Animefestu totiž vyhlašuje soutěže po celý rok. A letos jsme se poprvé zúčastnili i my.

Sushi v Maxe? Už asi nie...

21. února 2011 v 5:41 | Ruchie |  Jídlo
12. februára 2011 sme sa rozhodli zájsť do Trenčína a vyskúšať japonskú kuchyňu v Maxe. Už tam máme skúsenosti s čínskym bistrom, kde nám veľmi chutí a dúfali sme, že tomu bude rovnako aj s japonským jedlom. No sushi v Maxe nás docela zklamalo. Sushi samotné celkom v pohode - ryža, riasa aj náplň boli fajn, aj keď mierne "povadlé". Avšak miesto ľahkej japonskej sójovej omáčky s výbornou chuťou sme dostali zriedenú čínskú sójovú omáčku, ktorá bola vďaka pridanej vode docela mdlá. A namiesto wasabi - určitě už podľa fotky tušíte - obyčajný chren ofarbený potravinárskou farbou. Takže nakoniec najlepšie z toho všetkého bol nakladaný zázvor.
Sushi v Maxe

Po tejto prvej skúsenosti sme už neriskovali a plánovanú druhú porciu sme si nekúpili. A tak sme nakoniec po čínskej sójovke skončili v čínskom bistre o pár metrov vedľa. Kura v cestíčku v sladkokyslej omáčke s ryžovými rezancami nám ako vždy chutilo.
Sushi v Maxe - čína

Nasledoval príjemný filmový zážitok v kine Max a neskôr sme neodolali veľkému capuccinu v McDonalde u Laugaricia. Mňam.
Sushi v Maxe - cafe

Asi sa vám zdá, že tento príspevok je tak nejak "málo japonský" a trochu krátky, ale tentokrát nás očakávaný zážitok z japonskej kuchyne zklamal (aj keď to nebolo vinou Japonska, ktoré určitě s daným bistrom nemalo nič dočinenia), takže sme pôvodne zamýšlaný článok o chvále japonskej kuchyne nemohli uskutočniť. Dúfame, že sa to nabudúce podarí napraviť.

Naše prvé sushi

21. února 2011 v 5:06 | Daji |  Jídlo
Jeden z najlepších spôsobov ako zažiť Japonsko na vlastnej koži - tak aby stačilo cestovať iba myšlienkou alebo prstom po mape - je Japonsko ochutnať. Najtradičnejším a zároveň najobľúbenejším jedlom medzi japonskou mládežou (a nielen ňou) je tradičné, pravé, jedinečne nezameniteľne japonské sushi - rolky ryže s kúskami slanej dobroty zabalené v morskej riase. Niekoľkokrát sme ochutnali sushi z ázijského bistra na Zelnom trhu ale ako správni otaku sme sa rozhodli pripraviť si vlastné sushi doma. Ingrediencie sme mali z viacerých zdrojov - ryžový ocot, riasy, sójová omáčka Kikkoman a zázvor z jedného nemenovaného hypermarketu, Nishiki ryžu z Koishi shopu, wasabi a súpravu na prípravu samotných sushi roliek priamo z Japonska zo stránky
jbox.com. Recept na prípravu sushi je veľmi jednoduchý a dobrý výsledok je závislý najmä na zručnosti a skúsenostiach kuchára. Ryža dochutená ryžovým octom poskytla slušnú stavebnú masu takmer betónovej kvality. Zabudli sme pridať soľ, ale vôbec to nevadilo, pretože na druhý deň sme sa od Sykyho, ktorý absolvoval sushi workshop, dozvedeli, že je to tak správne, pretože Japonci ryžu nesolia. Vďaka Ruchiiným poznatkom a postrehom z tutoriálov na youtube sa nám obom podarilo naprvýkrát vytvoriť sushi ktoré nielen držalo pekne pokope ale zároveň aj vyzeralo dobre, a to dokonca aj keď sme urobili xxl verziu sushi s dvojnásobným množstvom ryže. Ako náplň sme použili kúsky avokáda a krabie tyčinky, možno nabudúce použijeme kúsky čerstvého lososa. Výbornú večeru sme zapili rovnako skvelým milkshakom s matchou. Dôkazový materiál je priložený vo forme obrázku.... Gochisosama deshita!

Naše prvé sushi